Bierverhalen

 

01-03-2015   Hoe zit het nou met Westvleteren?

Bij het horen van de naam Westvleteren gaat het hart van menig bierliefhebber sneller kloppen. In de abdij van St. Sixtus in het Belgische plaatse Westvleteren staan heuse monniken in Habijt in een authentiek trappistenklooster in een brouwketel te roeren. De trappistenbieren van Westvleteren, en dan met name de Westvleteren Abt 12, hebben in de loop der jaren een welhaast mythische status gekregen. De bieren zijn niet of nauwelijks via reguliere groothandels te krijgen, en dienen door de klant zelf bij de abdij opgehaald te worden. En dan alleen na telefonisch reserveren op kenteken, want gewoon langskomen is er niet bij. Meer dan 2 bakken mag men sowieso niet meenemen, dus het moge duidelijk zijn dat dit bier schaars is!

Met een jaarproductie van 4800 hectoliter per jaar (Heineken deed in 2012 maarliefst 212.200.000 hectoliter), en een vraag die het aanbod vele malen overstijgt is het logisch dat een levendige tussenhandel is ontstaan. Handige “buurtbewoners” weten flinke voorraden in te slaan, en dit door te verkopen aan bierhandelaren. Zo komen de bieren via via in bierwinkels terecht, iets dat de monniken overigens zelf liever niet zien gebeuren maar waar veel bierliefhebbers maar wat blij mee zijn.  


In het klooster werd in 1839 voor het eerst gebrouwen. In 1945 besliste de toenmalige abt dat de brouwerij een te grote rol in het kloosterleven ging spelen, en per 1946 werden de voor externe verkoop bestemde bieren in licentie gebrouwen bij brouwerij Sint Bernardus te Watou. De brouwmeester van de monniken verhuisde mee naar de nieuwe brouwerij, dus gebruik van de juiste receptuur en het vakmanschap bleven gewaarborgd. Binnen het klooster bleef men echter gewoon kleinschalig brouwen voor eigen gebruik, maar niet als commerciële brouwerij of onderneming. Sinds 1992 worden de bieren echter weer alleen binnen het eigen klooster gebrouwen. Deze beslissing is mede ingegeven door strengere regels omtrent de naamvoering Authentic Trappist Product, waardoor brouwen buiten de kloostermuren zou betekenen dat er geen trappistenkeurmerk meer gevoerd zou mogen worden. 


Alhoewel de beeldvorming anders doet vermoeden, is de brouwerij van Westvleteren hypermodern. Wat Ray Cokes in het TV programma Tournée generale bij een bezoek aan de brouwerij de opmerking ontlokte “Dit is net Star Trek”, na een blik op het controlepaneel van de brouwinstallatie geworpen te hebben. Dus geen eeuwenoude koperen brouwketels en houten vaten, maar glimmend RVS en een computergestuurde productie.


Maar is het dan alleen het verhaal om de bieren heen wat deze zo bijzonder maakt? Is het de schaarste die mensen doet hunkeren naar dat flesje Westvleteren Abt 12 van €12,50? Is het de mystiek die er voor zorgt dat de Westvleteren Abt 12 keer op keer tot beste bier ter wereld wordt uitgeroepen op sites als Ratebeer.com?  Dat deze factoren ongetwijfeld een rol spelen is niet te ontkennen, want beleving is een groot onderdeel van het genieten van bier. Maar de monniken van Westvleteren hebben een gave, en dat is dat ze fantastisch kunnen brouwen. De bieren van Westvleteren zijn in de loop der jaren geperfectioneerd. Vele brouwers hebben geprobeerd de Westvleteren 12 na te bootsen, en sommige zijn heel dicht in de buurt gekomen. Maar het bier blijft vooralsnog een klasse op zich, en stiekem toch echt een bier dat je tenminste één keer geproefd moet hebben.  Al is het alleen maar om te kunnen zeggen dat ‘ie toch eigenlijk best tegen viel...

 

Sinds 1987 is Berts Bierhuis dé bierspecialist
in het midden van het land.

Bekijk ook onze groothandel eens

groothandel